Woon Morgen Zonder Zorgen

De eerste de beste sinds 2004.
  home

Woon Morgen Zonder Zorgen

 
'Woon morgen zonder zorgen' is het project van 'Ouder worden in eigen huis' voor oudere bewoners. De insteek: zelf (blijven)doen wat je zelf kunt, eventueel met de hulp van technische middelen. En het heft in eigen hand als het gaat om aanpassingen in huis. Wat moet er gebeuren, wanneer en hoe? En wie kan me daar eventueel bij helpen?

Kent u al die (online) testen over de geschiktheid van woningen voor ouderen? Vaak vragen die naar wat een bewoner zélf ergens van vindt, zonder daarbij aan te geven wat beter zou kunnen met het oog op wonen op oudere leeftijd, want:

"Als je oud wordt verslijt alles"

Die slijtage veroorzaakt ongemakken bij de dagelijkse dingen in huis en de kans op met name valpartijen wordt groter. Zo’n valpartij kan dan het einde betekenen van het zelfstandig wonen.

'Woon morgen zonder zorgen' biedt concrete uitkomst, in de vorm van workshops voor bewoners, die wij kunnen verzorgen.

Uw organisatie kan dat ook zelf, maar dan veel goedkoper, als wij 'uw vrijwilligers' opleiden die deze workshops dan kunnen verzorgen. Wij leveren dan het concept van de workshop die ze kunnen toepassen.

Op basis van foto's en ervaring met het zelf wonen in een huis.
- Meer bouwkundige kennis is niet nodig.


Eenvoudige en betaalbare ideeën en oplossingen. Beproefd in delen van Gelderland en Noord-Brabant.
- Met uitstekende evaluaties!

Opgeleide mensen die geen zin hebben in het geven van workshops kunnen ook huisbezoeken afleggen zoals die ook vaak worden ingepland door bijvoorbeeld gemeentes in samenwerking met bijvoorbeeld de ouderenbonden.

Prijsindicatie:
- Opleiding vrijwilligers (bv. van ouderenbond) 2 dagdelen, inclusief cursusboek, max 12 personen per groep 1200 euro ex BTW
- Opleiding workshopleiders 1 dagdeel "train de trainer", inclusief materiaal, max 12 deelnemers per groep 500 euro ex BTW

Verder is het mogelijk om een startbijeenkomst te organiseren, waar bewoners worden uitgenodigd, en verleid (letterlijk, nieuwsgierig gemaakt) naar de workshop.

Ex reis-/verblijfskosten docent, en uitgaand van locatie en catering op kosten van de organisatie. Locatie mét een beamer en scherm of witte muur.

De vragen uit (online) testen kunnen expliciet worden meegenomen in de eendaagse cursus.

 

De workshop voor bewoners

In een laagdrempelige workshop van 2 uur praat u - in een kleine groep -, met de andere deelnemers én twee goed opgeleide vrijwilligers van uw eigen leeftijd, over grotere en kleinere zaken in huis:

  • Wat heeft ouder worden met "wonen" te maken?
  • Hoe kunt u ZELF uw eigen huis onder de loupe nemen
  • Waar moet u eens over nadenken?
  • Heeft u problemen die makkelijk op te lossen zijn, als u maar weet hoe?
  • Wat is er letterlijk te koop aan (bouw)materialen en hulpmiddelen, waar en wie kan helpen om ze aan te brengen?

De kosten om mee te doen aan een workshop variëren van gratis tot een kleine bijdrage, afhankelijk van de subsidiemogelijkheden en sponsorbijdragen in uw gemeente.

Samengevat: zelf in uw eigen huis kijken en meten, zelf beoordelen wat u wel en niet wilt (en wanneer) en een aanspreekpunt om professionele hulp te vragen en de uitvoering te regelen.

Ook als u op zoek gaat naar een andere woning, heeft u basiskennis in huis om een passend huis te kiezen

 

 

 

ir. Ineke Schimmelpenningh
architect woningaanpassing ouderen en gehandicapten